Stedum, 1 juni 2017

Bij de Heemen wordt al weken gewerkt aan de boerderij. De ‘risicovolle elementen van de gaswinning’ worden aangepakt, zoals het zo mooi heet. Zo zijn de muren van de stal 14  centimeter rechter gezet (bovenaan gemeten) en verstevigd met extra balken en ijzers. Ook is een balustrade op een plat dak met een staalconstructie verstevigd. De schoorstenen en het voegwerk van de muur aan het voorhuis zijn nu aan de beurt. Wat opvalt: een deel van de schoorsteen is weggebroken en de kappen die er bovenop zaten, zweven nu in de lucht. Wel ondersteund door een steiger. Dat wel.

“We hebben hier negen lagen stenen weggehaald”, zegt Romke. “De kap is loodzwaar. Als we die naar beneden hadden moeten tillen … daarom deze oplossing.”
Op andere plaatsen in het aardbevingsgebied worden schoorstenen in zijn geheel vervangen door lichtgewicht exemplaren. Romke: “Maar dat mag hier niet: het is een monument. Daarbij is de schoorsteen onderdeel van de muur en zweeft hij niet ‘los’ op het dak in een stoel. Minder risico. (Huh? Een voorbeeld) Het wachten is nu op de versterkende ijzers binnenin. Die zitten er al, maar niet voldoende. Daarna kunnen we hem weer opmetselen. Voor extra versteviging gebruiken we metselgrip, een band met gaatjes er in die in de specie wordt gedrukt.
Het is helaas niet zo dat we de oude stenen kunnen hergebruiken. Dat waren geperforeerde stenen en die krijg je er niet heel af.
Als dat klaar is, kan de kap er weer op. We zijn nog zo’n twee weken hier bezig.”

Terug >>