Stedum, 4 maart 2017

Twee keer per jaar onderhouden vrijwilligers uit het dorp het Steemerbos, eigendom van Staatsbosbeheer. Vandaag wordt het houtsnipperpad van een nieuwe laag voorzien. Aan het begin en eind van het pad liggen twee bulten te wachten. De ene komt van hout uit het eigen bos, versnipperd door Bas Pier, een boer uit Stedum. De andere bult is gekocht bij een boomkapbedrijf in Kröddeburen, Ten Post. Sieger is van de groencommissie van de Vereniging Dorpsbelangen Stedum en initieert de bijeenkomsten.

“Het is altijd maar afwachten hoeveel mensen er komen. Ik heb een berichtje in De Stedumer gezet, maar mensen hoeven zich niet bij mij aan te melden. Soms komen er 15 mensen, maar ik heb ook wel eens gehad dat er niemand kwam. En tja, vandaag is er ook maar 1 komen opdagen, Anouk uit de Molenstraat. En zij had ook cursus, dus kon maar een uurtje blijven. Ze wilde wel vanmiddag terugkomen, maar dat hoefde niet voor mij. Ik ga zelf door tot ongeveer 12.30 uur.
Wat niet afkomt doen we volgende week. Dan is het NLdoet en worden onder meer de ouders van de kinderen die op scouting zitten gevraagd. Ik zet het ook nog wel even op facebook.

De boswerkdagen zijn in het voor- en najaar, maar vrijwilligers konden tot voor kort ook op andere momenten bomen kappen; wel op door ons georganiseerde dagen. De neer te halen bomen hadden wij dan gemarkeerd met een rode ring. Daarna mochten ze het hout kopen voor € 25 per kuub. Deze dagen zijn bij voorkeur in de winter, maar in ieder geval voor het broedseizoen. Maar op 25 februari wilden we ook een kapdag organiseren, maar dat werd verboden door Staatsbosbeheer. In Emmen is namelijk een dode gevallen tijdens de werkzaamheden. Sindsdien mogen vrijwilligers niet meer kappen. Het mag wel gedaan worden door professionals die we inhuren. Dan verkopen we het hout voor € 35,- per kuub. Maar daar is geen animo voor. En dat zit niet in dat ene tientje verschil, daar geloof ik niks van. Het gaat ook om de beleving.

Het is jammer. Ook omdat de opbrengst in de kas van de groencommissie komt. Daar hebben we nu deze houtsnippers van kunnen aanschaffen. Ik hoop maar dat het wel weer mag in de toekomst.”
Terug>>