Stedum, 22 mei 2017

“Ja, het is een oor ergens van. Ik ben geen Aldwin Wals, maar het is wel oud.
Dat doet me denken aan toen mijn vader een stuk land wilde kopen van iemand. Hij vertelde mijn vader dat er ook gouden munten te vinden waren. ‘Het zijn er zoveel, ik stap al niet eens meer van de trekker af als ik er een zie’. Met andere woorden, het land was flink wat waard. Hahaha.”

Maar daarvoor ben ik niet bij Piet. Ik begreep via Facebook dat hij nu helemaal overschakelt op biologisch boeren. Bij de tentoonstelling van de schat van de 48 gouden munten die gevonden zijn in Loppersum kom ik hem tegen en vraag er naar. Ja, het klopt. Piet is uit de maatschap met zijn broer en zus gestapt en gaat nu de omschakeling maken naar volledig biologische landbouw. Dat kan volgens hem niet van de een op de andere dag, daar is een omschakelingsperiode voor nodig.

“Kip, patat en appelmoes, allemaal biologisch, van voetbalsupporter tot chique meneer, dat willen ze allemaal wel. Dat willen we dus aanbieden. De kippen hebben we. De biologische aardappel komt. En we willen op dit omgeploegde stuk land appelbomen aanplanten. We zijn nu aan het experimenteren met de soorten. Maar we verbouwen ook andere gewassen, zoals pompoenen en tarwe. Dat laatste is voer voor de eigen kippen, helemaal biologisch. We moeten nog wel bijkopen.”

Nu staat er veel koolzaad op de velden. Piet: “Ja, het onderdrukt onkruid. Van onkruid ben je nooit af. Er wordt wel gezegd: als je al het onkruidzaad weg haalt, is de bodem 5 centimeter gezakt. Niet-biologische boeren blijven er ook last van houden, maar die spuiten het iedere keer weg. Wij gebruiken daarvoor dus koolzaad. Maar we vinden het ook mooi; overal waar we uit huis kijken ziet het geel.
Van het koolzaad wordt spijsolie gemaakt, maar voor een groot deel ook biodiesel. Onze trekkers lopen nog niet daar op. Dat zou een idee zijn.”

Zowel Piet als zijn partner Angela houden een blog bij, te vinden op eikemaheert.nl
Terug>>