“Een brandstofvergoeding? Nee. Dat is nergens voor nodig. De trekker heeft geen zwaar werk, loopt bijna stationair en verbruikt dus nauwelijks iets.” Nico is een van de acht vrijwilligers die vandaag het oud papier ten bate van de gereformeerde kerk ophaalt. Hij leent zijn trekker hiervoor al zo’n 15 a 20 jaar uit. “Ik rijd lang niet altijd hoor. Evert doet dat vaak, maar die moest vandaag werken”, zegt Nico. “Deze oud-papieractie is ooit gestart door de zangvereniging hier in Stedum. Toen die is opgeheven, heeft de kerk het ruim twintig jaar geleden overgenomen.”
Met twee trekkers en aanhangwagens gaan de acht vrijwilligers rond kwart voor tien op pad. Elke trekker zijn vaste route. Bij Nico’s trekker tillen twee mannen het oud papier op de wagen, zo nu en dan geassisteerd door de bestuurder, en een derde stapelt het wat piramidevormig op. Afhankelijk van de plaats waar het oud papier op de stoep staat, slingert de trekker van links naar rechts over de weg. Auto’s moeten soms maar even wachten. Een stapeltje niet rondgebrachte folders valt van de wagen en belandt in waaiervorm op straat. Hier en daar waaien wat kranten en foldertjes weg. Eén keer mist Nico een paar pakken. ‘Ho, wacht even.’
‘Ja, deze straat hebben we al gehad, dus eh…’ Uiteindelijk wordt alles meegenomen. Drie keer wordt de aanhanger gelost bij de containers op de parkeerplaats voor het Trefpunt, het verenigingsgebouw van de gereformeerde kerk. De containers waren eerder deze week al gedeeltelijk gevuld met papier dat vrijwilligers met de auto hebben opgehaald bij boeren en bedrijven in de omgeving.
“De prijs van het papier fluctueert. Kun je niks van zeggen”, wordt mij al in het begin duidelijk gemaakt als ik vraag hoeveel het nu oplevert. Nico meent dat het nu rond de 7 cent per kilo is. “We zamelen zes keer per jaar in en halen daarbij in totaal zo tussen de 50 en 60 ton oud papier op. De gemeente garandeert ons een prijs van 3,5 cent. Kom het er onder, passen ze bij.
Wij hebben weinig kosten. In sommige plaatsen laten ze een vrachtwagen met chauffeur van het oud-papierbedrijf komen. En dat wordt in rekening gebracht. Ze moeten er dan ook nog twee vrijwilligers bij regelen. Onze manier levert veel meer op.”
Rond half twaalf zit het er op: beide containers zijn gevuld met papier, met een kop er op. De mannen schatten het op zo’n 9 ton dit keer. Als de inschatting juist is en die 7 cent per kilo klopt, is er voor € 630 opgehaald.
Rest nog de gebruikelijke nazit, met borrel en gehaktbal. Harm, beheerder van het Trefpunt wacht ons op. Coördinator Hommo schuift aan.
Een kerklid vond jaren geleden dat zo’n gehaktbal er na afloop bij hoorde en betaalde dat. Nadat hij is overleden, is de traditie gebleven. Ook ik krijg – als vanzelfsprekend – er een voorgeschoteld.
En een tweede. Die weiger ik.
‘Weet je het zeker?’, vraagt Harm.
‘Ja.’
‘Heel zeker?’
Toegegeven, ook deze smaakte uitstekend.
Terug>>