Leo en Jan

Stedum, 13 mei 2017

“Oh, die komt met een busje”, zegt Leo
“Blijkbaar veel nodig”, vult Jan aan.
“Ja, zien we ze straks terug op marktplaats, hahaha.”
Beide Stedumers zijn raadslid in de gemeente Loppersum. Jan voor de Christenunie en Leo voor GroenLinks. Gebroederlijk delen ze vandaag gratis kleine groencontainers uit. De reden: er zit nog 28% groenafval in de grijze container en dat moet minder worden. Het uitdelen van het gratis bakje moet mensen bewust maken. Een andere manier om mensen beter hun afval te laten scheiden is de invoering van diftar in 2018 in de gemeente.

“Deze actie staat los van de invoering van diftar, maar het kwam wel mooi uit”, zegt Leo. “In totaal wordt er nu 250 kilo afval per inwoner per jaar opgehaald en dat moet terug 100 kilo in 2020. Nu zit er nog teveel groenafval in de grijze container. Groenafval wordt gratis en de grijze container betaal je dan per kilo.
Zwerfafval is bij de invoering van diftar soms wel een probleem. Of dat mensen het bij hun buurman in de bak gooien. Maar dat is een kwestie van goed handhaven en boetes uitdelen. Mensen kunnen het ook melden via een gemeente-app als ze iemand afval zien dumpen. In de gemeente Winsum, was dit het eerste jaar een probleem, maar na drie jaar streng handhaven niet meer.”

Jan: “Deze ochtend liep best goed. Vooral in het begin. Het scheelt natuurlijk wel dat het gratis is. We hebben vandaag 120 containers uitgedeeld.”


Terug>>