Amsterdam, 23 februari 2017, Katrien

Katrien heeft net twee Macedonische toeristen gefotografeerd. Elke dag maakt zij een foto van de dag in haar woonplaats Amsterdam die zij op haar website plaatst: “Het is een verslaving. Het dwingt mij ook om elke dag naar buiten te gaan met een reden; op jacht naar een goede foto. En het is nog gezond ook. Het is heerlijk om zo vrij te zijn. Ik was er op een gegeven moment zat van om wéér die wethouder tijdens officiële gelegenheden mooi op de foto te krijgen.

Vandaag lopen we mijn rondje die ik eigenlijk elke vrijdag loop, een route met veel toeristen. Dan kom je hier op die toeristische plaatsen vaak allerlei gekke, leuke mensen tegen van buiten Amsterdam die van alles komen vieren.

Ik vraag niet altijd toestemming. Hoeft ook niet per se, als je maar duidelijk zichtbaar bent als fotograaf. Je mag best veel voor wat betreft fotograferen op straat. Vaak maak ik ook eerst de foto omdat je anders het moment mist. Daarna vraag ik toestemming. Vrouwen in een boerka vraag ik sowieso niet.
Het gaat eigenlijk altijd wel goed. Maar laatst wilde ik foto’s maken van een man die goedkope aubergines in de aanbieding had. Een bak vol. Daar stond een groepje vrouwen in te graaien. Mooi beeld. Maar toen de koopman mij in de gaten kreeg, werd hij woest. Ik werd op mijn beurt ook weer kwaad, maar maak de foto dan niet.

Onlangs kreeg ik een mail, waar ik wel van schrok. Ik had een man met baard en een lang gewaad gefotografeerd voor de moskee die bekend staat als salafistisch. Op de site had ik het de zoekwoorden ‘baardman’ en ‘salafist’ meegegeven. In de mail maakte de man duidelijk dat hij woest was en geen salafist was. Ik weet eigenlijk wel zeker dat hij dat is, maar goed, die foto heb ik er toch maar afgehaald.”
Terug>>