Stedum, 6 juni 2017

Henk, de postbode was het opgevallen en deelde het op Facebook: een grote toeloop van vogelspotters bij de boerderij van de familie Bijen, er waren 5 vale gieren gezien. Toch maar even kijken. Gaat mij natuurlijk om de spotters; die vale gieren, ja ook leuk. Johan maakt er ook een foto van die hij later op zijn site zet. Ik ben er nog niet zo lang als hij al vertrekt. Hij heeft het nog druk.
“Ik heb hier langer gezeten dan ik zelf dacht: ik kwam om drie uur en nu is het half vijf. Ik ga zo naar Wolfsbarge voor een ralreiger en nog naar de Onnerpolder want daar is een witvleugelstern gezien.
“Ik woon in Stadskanaal en wist dat die vale gieren hier zaten doordat ik een berichtje ontving op mijn app DB-allerts, Dutch Bird Alerts. Heel bijzonder om hier de vale gier te zien. Normaal zit deze in Spanje. Ze behoren waarschijnlijk tot een groep van 60 gieren die in Exloo is gesignaleerd. Waarschijnlijk zijn ze hier door een verkeerde thermiek beland.

“Ik verwacht regen, dus ga nu ook snel naar de auto. Vind ik zonde van de apparatuur. Hoewel die er wel tegen kan hoor. De andere vogels bekijk en fotografeer ik straks ook zoveel mogelijk vanuit de auto. Bij het Zuidlaardermeer kun je ook vlakbij komen. Hier kon dat niet, moesten we een stuk het land in lopen om de gieren te zien.

Die beesten moeten richting het zuiden, maar met de huidige wind weet ik niet of dat zo makkelijk gaat. Dus ik verwacht dat ze hier ook nog wel even zijn.”

Dezelfde dag ontploft mijn tijdlijn op Facebook bijna (ok√©, beetje overdreven) door alle meldingen van de gebeurtenis ‘vale gieren’. Sieger maakt in de dagen die volgen verschillende opnames die hij via sociale media deelt. Hiervan maakte hij een filmpje. Vooral als de gieren eten van een nageboorte van een koe die Sieger op een strategische plek heeft neergelegd, zijn de vogels goed in beeld. (Vanaf 2:37 min.)
Terug>>