Stedum, 31 maart 2017

Henk bezorgt al zo’n 16,5 jaar op de fiets de post. Hij is in 2000 met dit werk begonnen in Bedum. Na anderhalf jaar kreeg hij de route in zijn woonplaats Stedum. Een paar jaar geleden is hij verhuisd naar Loppersum, maar zijn ronde doet hij hier nog.
De hoeveelheid post is in de loop van de jaren behoorlijk afgenomen; meer spelers op de markt en de digitale post zijn de boosdoeners.  “Toen ik begon had ik op de drukste dagen – rond de kerst – 11 fietstassen vol met post. Tegenwoordig zijn dat in diezelfde periode nog maar zes; gemiddeld is het vier per dag. Tot vorig jaar bezorgden we ook wekelijks op twee verschillende dagen de reclamefolder van de Gamma en de Karwei. Maar die zitten nu bij de grote reclamepakketten, die zijn we dus kwijt. Toen kwam ik anderhalf uur per week te kort; tijd die PostNL mij wel moet uitbetalen. Sindsdien heb ik op vrijdag ook een wijk in Appingedam.

Tot in februari reed ik het stuk tussen Appingedam en Stedum met de auto. Mijn fiets nam ik dan mee achterop. Ik krijg dat ritje niet vergoed, ja in tijd, een half uur, maar geen benzinekosten. Maar dat maakte mij niet zoveel uit. Ik ging hoe dan ook met de auto want het is sneller en gemakkelijker, minder vermoeiend. Totdat ik in februari ‘door de koppeling heen trapte’. De auto moest ook net APK gekeurd worden. Dan vinden ze vaak ook nog wel wat. De reparatie en de keuring zou mij de helft van de aanschafprijs kosten. Dat had ik er niet voor over. Dus ik heb hem verkocht. Maar dat betekent wel dat ik nu op vrijdagochtend eerst vanuit mijn woonplaats Loppersum naar Appingedam fiets en daarna naar Stedum. Met wind mee is dat wel te doen. Maar bij harde tegenwind, op een fiets zonder versnellingen, merk je toch wel dat je ouder wordt. Een elektrische fiets is niet echt een optie. Je hebt namelijk zoveel extra gewicht bij je, die accu is dan zo leeg. Ik ben dus op zoek naar een andere auto en tot die tijd gewoon met de fiets.”
Terug>>