Uit mijn ooghoeken zie ik de aarde bewegen. Nee, dat kan niet, een keer goed in de ogen wrijven. Maar dan zie ik het weer: de aarde komt rond het apparaat omhoog alsof eronder een reus tot leven wordt gewekt. Dat kan ik niet op de foto zetten. Dan maar een filmpje.
Wat gebeurt hier?
Ewoud: “Wij doen aan groeiplaatsverbetering. De grond hier was niet optimaal. Ik denk omdat hier bouwwerkzaamheden hebben plaatsgevonden is de bodemstructuur veranderd, verdicht in sommige lagen en misschien ook wat schade aan de wortels. Het kan zijn dat de boom er nu nog geen last van heeft, maar dan krijgt hij dat wel in de toekomst.
We merken het als we de grond ingaan: meer weerstand. Met de luchtdruk maken we scheuren in de bodem, in de verdichte laag. En dat vullen we weer op met een substraat dat bestaat uit wormencompost, zeg maar wormenpoep, vermengt met 25% perliet, hele lichte lavakorrels waar veel lucht tussen blijft zitten.
We gaan tot 80 centimeter. In de lagen krijg je dan horizontale scheurvorming. Lucht zoekt zijn weg naar boven. Bij deze boom doen we ongeveer 40 injecties. De hoeveelheid is afhankelijk van de boom en de dichtheid van de bodem. We pompen er 15 liter substraat per injectiepunt in.
Ons bedrijf bestaat nu 30 jaar. Dit werk is ook steeds meer nodig in dichtbevolkte gebieden. De omgeving is ook niet natuurlijk voor de bomen. Je hebt wegen, stoepen, bebouwing, leidingen … en waar gaan die wortels heen? Hoe dichter de bebouwing hoe moeilijker ze het krijgen.”
Germon vult aan: “Het bedrijf is gevestigd in de Randstad. Het is hier in het noorden minder nodig dan in het westen van het land. Maar begint wel meer te komen.
Er is voor dit werk altijd een tweede man nodig. Als er weer een klus is in het noorden, bellen ze mij. Ik woon in Assen, hij – met een knikje naar Ewoud – in Hilversum. Ik ben niet in dienst, werk voor mijzelf. Ik had een klussenbedrijf en deed ook werk als hovenier. En zo nu en dan doe ik dus dit. Soms zo’n zeven weken achter elkaar en dan houdt het weer even op.”