Groningen, 20 mei 2017

“Wat misschien ook leuk is om te vertellen”, zegt Erwin enthousiast, “die stalen balken hierboven zijn ingesmeerd met een brandwerende coating.” Ik schrijf en hij pauzeert. Maar de pauze duurt wel lang. Ik begin het bange vermoeden te krijgen dat Erwin mij in de maling neemt en nu op mijn reactie wacht: stalen balken zijn namelijk ook wel heel erg brandbaar. Ik kijk op. Tot mijn opluchting gaat hij verder: “En die coating zwelt bij brand op: het wordt 500 keer zo dik.” Dat is inderdaad bijzonder.

Het is vandaag de dag van de bouw en voor die gelegenheid is in de Groningse binnenstad het bouwterrein van het Forum geopend voor publiek.
De kelder en de muren van de begane grond waren grofweg klaar toen de bouw in mei 2015 werd stil gelegd: er werd gekeken of het gebouw wel voldeed aan de nieuwe normen voor aardbevingbestendig bouwen. Erwin vertelt geĂ¯nteresseerden over de aanpassingen.

“De kosten voor de bouw zijn verdubbeld, twee keer 70 miljoen euro. De bouw heeft zo’n jaar stil gelegen. Alleen de kranen kosten al € 30.000 per maand. Een groot deel van de kosten zit in de engineering en personeel. De hele constructie moest helemaal opnieuw bekeken en doorgerekend worden. De hoeveelheid bewapening in het beton, de dikte van de stalen balken, ja zelfs de bevestiging van de stalen wenteltrap en de lampen die aan kabels aan het plafond komen te hangen, het moest allemaal anders. Platen op het overhellende gedeelte moesten bijvoorbeeld ook beter verankerd worden. Je wilt niet dat die naar beneden komen als er mensen onderdoor lopen tijdens een aardbeving. Aan de parkeergarage is niets veranderd, daar gebeurt niks mee, kan onder de grond ook nergens heen. Maar de vloer en de wanden op de begane grond moesten wel aangepast worden en voor een groot deel weer afgebroken.

De architect was bang dat het gebouw er heel anders uit zou komen te zien, hele dikke muren bijvoorbeeld. Maar optisch is er weinig veranderd. Hier en daar moest een raam kleiner worden omdat op die plaats meer beton moest komen. Maar het is minimaal.
Het gebouw is overigens niet aardbevingsbestendig, maar wel veilig. Mocht er een aardbeving komen van de hoogste categorie kom je wel veilig naar buiten, maar het gebouw is dan wel total loss.”

Halverwege 2019 wordt het gebouw – als er geen aardbeving of iets anders tussenkomt – geopend.

Terug>>