Stedum, 8 april 2017, Dirk

Buiten Stedum ligt (zorg)boerderij De Heemen. In 2011 stelden de eigenaars een stuk land ter beschikking, waarop een tiental Stedumers een dorpstuin mochten aanleggen. Afgelopen jaar verrees op het terrein een schuur van kalkhennep, leem en hout. Vandaag wordt er verder gewerkt aan de afwerking binnen. Dirk zit in de stichting van de dorpstuin en coördineert de bouw.

“Het past helemaal bij de filosofie van de dorpstuin – waar we zonder bestrijdingsmiddelen werken – om met natuurlijke materialen te bouwen. We hadden het met strobalen en leem kunnen doen. Daar zijn al veel dingen hier in Groningen mee gebouwd. Ook om de aandacht van subsidiegevers te krijgen, wilden we het eens anders doen, met kalkhennep. Voordeel van dit materiaal is dat je muren veel dunner worden dan met strobalen, maar wel met dezelfde isolatiewaarde. En het is minder arbeidsintensief. Die gestapelde strobalenmuur moet je met een kettingzaag zo recht mogelijk maken en je smeert er veel meer leem tegenaan.
Je kunt dit materiaal in kant-en-klare blokken kopen – die hebben we gebruikt voor de buitenkant – maar vandaag mengen wij het zelf, en bouwen daarmee een naadloze binnenmuur, met behulp van een bekisting.

Ik ben heel enthousiast over hennep. Het neemt namelijk meer CO2 op dan dat er uitgestoten wordt bij het branden van de kalk en het vervoer van het materiaal. Deze muur is dus CO2-neutraal, zelfs licht negatief.
De hennep groeit hier ook in de omgeving; deze pakken komen uit Oude Pekela. De kalk en de kant-en-klare blokken komen uit België. We zijn namelijk bij verschillende bedrijven langs geweest om te kijken of ze ons ook wilden subsidiëren. Dit bedrijf wilde het ons wel leveren voor de inkoopsprijs.

Ik steek veel tijd in het vrijwilligerswerk bij de dorpstuin. Maar dat maakt mij niet zoveel uit. Het mooie is dat ik er ook een opdracht aan over heb gehouden. Het bedrijf dat ons de blokken levert heeft mij naderhand namelijk gevraagd of ik hun product in de Nederlandse markt kan zetten. Dus ik sta nu op beurzen en benader aannemers, bouwmarkten en architectenbureaus. En ik promoot het product met plezier.

Terug>>