Groningen, Noorderplantsoen, 13 februari 2017, Can

Can (spreek uit: Djan) is geboren in Turkije. Op dit moment wil hij absoluut niet terug. Turkije worstelt volgens hem altijd al met het verleden. Can: “Onderdrukking van verschillende bevolkingsgroepen wordt niet toegegeven. En de situatie wordt alleen maar slechter. Dus voorlopig ga ik niet terug. Ik weet niet of ik in Groningen blijf wonen, maar zeker wel in Nederland.

Ik breng dit schilderij nu van de academie Minerva naar mijn werkplaats in Paddepoel. Het is de vierde keer dat ik hem verhuis op deze manier.

Het stelt de profeet Mohammed voor met zijn vrouwen. Hij is de man helemaal rechts. Links zie je de opvolger van de profeet, Abu Bakr, de eerste kalief van de Islam. De tweede kalief Omer staat naast hem. En Ali is de vierde kalief, de man in het rode gewaad.
Ik heb geprobeerd om ze te portretteren alsof ze aan het schrijven zijn wat Mohammed zegt, wat refereert aan hoe de koran is geschreven: de profeet draagt voor wat hij heeft gehoord van god of de engel Gabriƫl, en dat werd uiteindelijk door zijn volgelingen opgeschreven.

Nee, je mag geen afbeelding van de profeet maken. Maar anders dan de cartoons wil ik hier Mohammed zo afbeelden dat het ook mooi gevonden kan worden door de moslims die er bang voor zijn om hem af te beelden. Binnen het christendom kan dit wel. Dat is veel opener. Ik ben overigens niet gelovig.

Het was niet mijn intentie om een verwijzing te maken naar de Europese afbeeldingen van Jezus door ze te portretteren met niet-oosterse gelaatskenmerken. Maar ik dacht wel, net als alle Renaissance kunstenaars, hoe meer overeenkomsten de kijker ziet in de afbeelding, hoe meer ze er in opgaan. Net als Caravaggio gebruik maakte van de eigentijdse omgeving om Bijbelse verhalen te verbeelden.

Ik ben bezig met het organiseren van een expositie in Brussel, waar ook dit schilderij komt te hangen. Als het doorgaat is de expositieruimte vlakbij de wijk Molenbeek. Een mooi contrast.”

Can wordt geholpen met de verhuizing door vriend en studiegenoot Denislav

Terug>>