Stedum, 8 april 2017, Brenda

“Ik bied zelf 8, eenmaal, andermaal, niemand meer, verkocht aan mijzelf.” Een aantal van de te veilen kledingstukken valt ook in de smaak bij Brenda, veilingmeesteres voor minder dan een uur. Zij is ook de initiatiefneemster van de kledingruilbeurs vandaag in het Trefpunt in Stedum. Alleen voor dames. Topstuk op de veiling is een nooit gebruikte tas: 14 wasknijpers (huh?). De opbrengst is voor het goede doel: de stichting Help Afrika.

“De stichting heeft diverse projecten in Kenia lopen. Zo hebben we er een lagere school en een kraamkliniek gebouwd, en vorig jaar een studiefonds opgericht voor de vervolgopleiding van de kinderen, die ze anders niet kunnen betalen. Voor € 260 kunnen ze daar al een tweejarige vakopleiding voor bijvoorbeeld timmerman of naaister volgen. Maar het is wel de vraag of ze dit kunnen combineren met de zorg voor hun broertjes en zusjes.

In veel gezinnen ontbreken de ouders als gevolg van aids. Grootouders en de oudste kinderen hebben dan de zorg voor het gezin. Met een vakopleiding kunnen de jongeren werk vinden en het hele gezin onderhouden. Maar school en de zorg moet natuurlijk wel te combineren zijn, anders is het weggegooid geld. En aangezien we nu ook veel verzoeken krijgen voor voedselhulp, ga ik dat deze zomer ter plekke onderzoeken. Als het even kan, gaan we wel voor de duurzame oplossing: de opleiding.

Ik vond het ontzettend leuk om de kleding te veilen, heb ik altijd al willen doen. Het idee voor een ruilbeurs komt van Henriette, een klant van mijn kapsalon in Sauwerd. Zij organiseerde er daar een voor Oeganda. Ik dacht, wat in Sauwerd kan, kan in Stedum ook. Binnen een week had ik het Trefpunt gehuurd en was de flyer klaar. De geverfde wasknijpers kreeg ik van Henriette. Gelukkig hoef ik dit niet alleen te doen, maar had ik hulp van veel vriendinnen.

Ik heb er nog wel een nacht van wakker gelegen. Mensen konden op woensdag en vrijdag kleding inbrengen. Woensdagavond was er bijna nog niks. Dus ik zag het helemaal voor mij: allemaal bezoekers, maar geen kleding. Maar gelukkig kwam het vrijdag helemaal goed en hebben we vandaag meer dan genoeg kleding. Wat over blijft gaat naar een inbrengwinkel in Middelstum. Wij krijgen dan alsnog de helft van de opbrengst. Een mooie deal.”

De totale opbrengst deze dag is € 440.

Terug>>