Loppersum, 20 mei

“Wals, we hebben een vraag, heb je de scherpe kantjes ervan afgevijld?”, zegt een van de bezoekers.
Aldwin (achternaam Wals) knikt en drukt zijn vinger tegen zijn lippen: “shh”.
Het gaat over de goudschat van 48 munten uit de 16e eeuw die vandaag, samen met andere de vondsten tijdens dezelfde opgraving in Loppersum, worden tentoongesteld in de raadszaal van het gemeentehuis. Amateurarcheoloog Aldwin heeft ze in september vorig jaar tijdens werkzaamheden aan de riolering met zijn metaaldetector opgespoord. Als dank kregen hij en de betrokken archeoloog Sierd Jan Tuinstra vandaag van de gemeente een zilveren penning uitgereikt.

“Nee, de financiële waarde zegt mij niks”, zegt hij met een lachje op mijn vraag of hij de neiging moest onderdrukken de schat met een waarde van € 30.000 achterover te drukken. “Het verhaal erachter en de afbeeldingen van de heiligen op de munten vind ik veel interessanter. Het ging onder begeleiding van Sierd Jan, de archeoloog. Die legde ook precies vast waar het gevonden is.

Ze zijn precies zo glimmend uit de grond gekomen. We hebben ze niet opgepoetst. Het is een edelmetaal en het blijft goed. Anders dan bijvoorbeeld koper, dat wordt zwart. Ik zag het meteen bij de eerste munt en riep: Sierd Jan! Goud! Toen vond ik er nog een. En ze bleven maar komen. Uiteindelijk 48 van die glimmers uit de grond gehaald. Een mooie ervaring. Once in a lifetime.”
Terug>>