Interview met vertaling

Verslaggever Theo Sikkema
Ja, waar ik nu weer ben, ik ben dus in Stedum, bij maatschap de Heemen en daar is Pieter Berend Slager, hij staat naast mij. Ja, je lacht van oor tot oor. We zijn even naar boven gelopen, even het trapje op, zodat we een mooi overzicht hebben. Hoe groot is deze schuur?
Ja, het liggedeelte, het potgedeelte is 1800 m2 dat is voor 120 koeien, dus per koe is er 15m2 om te liggen.

Je hebt hier vandaag een open dag, je hebt een dorpstuin, je hebt een zorgboerderij, maar we staan hier bij de zogenaamde vrijloop potstal. Nou, daar wil ik het dan wel even over hebben, want dan denk ik als relatieve leek: dat is toch van vroeger.
Ja, kijk als jij tegen mij zegt: dat is van vroeger, vroeger zaten ze aan de ketting op de potstal, zeg maar, met de kont boven de mestgoot, dat was vroeger. Het is niet echt gangbaar wat we hier doen, maar het is zeker niet van vroeger. Ik denk zelfs dat het wel weer een beetje de toekomst wordt. Zo’n potstal is eigenlijk hoe een koe zich kan gedragen, zoals hij zich ook zomers in de wei gedraagt. Wij hebben hiervoor gekozen omdat wij vinden dat het voor de koe het meeste comfort geeft, ze kan gaan en staan waar ze wil en hoeft niet tussen een stuk ijzer te wringen om te gaan liggen, ze kan liggen waar ze wil. Dus voor ons is dit de moderne stal.

En een koe vindt het wel lekker om in zijn eigen stront te liggen?
Ja, kijk op een gegeven moment zal ze het wel wat minder leuk vinden. Maar ik heb aan een koe nog nooit gemerkt dat ze eerst kijkt waar stront ligt en daar wel of niet gaat liggen, dus volgens mij geeft ze er niet zoveel om, maar we zorgen er ook voor dat ze er niet in hoeft te liggen, want we strooien elke dag, twee keer, vers stro, zodat ze een mooi plekje kan vinden om te gaan liggen. Dus het is niet vies en nat en smerig. Het zijn wel droge omstandigheden voor die koe om te gaan liggen.

Ja, en dat vermengt zich dan, en wordt koeienmest en dat rij je er dan op enig moment er weer uit?
Ja, in de volksmond is dit vaste mest, drijfmest is wat in de putten zit en dit is dan vaste mest. Dat gooi je met een shoveltje op een mestverspreider en dan strooien we het over het land heen en dan gaat het gras weer mooi groen groeien, zoals het er nu buiten weer bij ligt.

Ja, want het voorjaar komt er aan, dat heb ik onderweg wel gezien. Je hebt hier ook twee melkrobotten. Er is nu net een koe er uit gekomen. Nou heeft ze ook een nummer. Welke is dat?
401 is er nu net uit gekomen, dat is wel mooi…

En heeft hij ook een naam, anders dan 401?
Ja, ze staat wel onder een naam in de computer, maar die weet ik zo niet. Voor mij is ze wel 401. En ze heeft net een week geleden een kalfje gekregen, dus die gaat nu weer met heel veel plezier door de robot heen.

Mooi. Nou, het is hier een drukte van belang op die open dag. Toen ik hier aankwam, het hele weiland stond vol met auto’s. Ik denk: zo, wat een spektakel. Nou mensen staan een beetje te kijken. Waarom deze open dag?
Nou de stal is gebouwd door Kenders uit Bedum en iedereen die ons heeft meegeholpen, van spantenbouwer tot (leverancier van) kleden, voerhekken en noem maar op, iedereen vroeg toch wel: ben je nog van plan Slager om een open dag te houden? Ja, dat gaan we zeker doen. Ik hou er ook wel van om mensen te laten zien wat we precies doen. Maar niet alleen op boergebied, maar ook op zorggebied en buurgebied, dus nee, dat gaan we doen. Maar uiteindelijk is het al anderhalf jaar geleden dat we de stal in gebruik hebben genomen, maar het vergt toch nog wel behoorlijk wat organisatie om het te doen. Maar uiteindelijk hebben we wel doorgepakt, vooral dankzij de kinderen, die hebben het met ons georganiseerd. Maar nou ja, vooral omdat we het belangrijk vinden om mensen te laten zien hoe we boeren, wat de gedachte er achter is…

En tot vier kunnen ze hier nog komen kijken.
Ja, langer hoor. Ja, tot vier uur op de boerderij, maar ze kunnen ook nog op de zorgboerderij terecht. Hij is al uit zeker?

Hahaha, ja ik moest afronden.

Presentator Edwin Pasveer: Ja die man praat maar door Theo. Geweldig, geweldige kerel. We gaan kijken.