In Stedum wordt aan de hoofdstraat een huis gesloopt. Voorheen was het van mevrouw Postmus die al enige jaren in het verzorgingshuis zat en net vorige week is overleden. Nu is het eigendom van de NAM. Aardbevingsschade heet het. In de weken voorafgaand aan de sloop is het asbest op de wanden weggehaald. Nu gaat het plat.
Jurrie loopt richting de scheiding tussen het te slopen pand en het ‘Swaithoes’, de sportschool van Stedum. Hij houdt in de gaten dat de muur aan die kant niet omgaat nu de kraan met het dak bezig is. De muur steekt namelijk een stuk boven het dak van de sportschool uit.
“Er liggen ook zonnepanelen op dat dak, daar moet geen puin op vallen. Als we er aan toe zijn, gaan we het bovenste gedeelte met de hand slopen. De rest wordt daarna omgetrokken met de kraan. Maar dat komt wel goed, we hebben wel voor hetere vuren gestaan.
Wij zijn toch wel zo’n anderhalve week bezig. We hebben nu een kleine kraan en we moeten voorzichtig te werk gaan. En we moeten het materiaal natuurlijk scheiden.
Ik werk hier nu een jaar. Ik ben begonnen in de baggerindustrie. Nou ja, daarvoor heb ik nog verschillende banen gehad. Vijftien jaar heb ik dat gedaan. Maar op een gegeven moment werd ik daar zat van, wilde ik wat anders. Toen heb ik vijf jaar mijn eigen viskraam gehad. Dat was iets heel anders. Daarna heb ik een jaar in ‘de glasvezel gezeten’. Ik isoleerde woningen en gebouwen. Maar dat was niks, te lange dagen en leverde te weinig op.
Hier bij deze klus hebben we de taakverdeling: hij zit op de kraan en ik sta maar wat (lacht). Nou ja, ik help soms even met het vullen van een bak of kijk ik bijvoorbeeld of alles goed gaat. Maar het is wel minder intensief en dat vind ik minder leuk. Als je bijvoorbeeld binnen moet slopen, gaat dat met de hand. Dat is zwaar werk, maar je bent wél bezig. Maar hier duurt een dag wel lang. En echt lekker warm is het ook niet.
Ik zit wel op de kraan bij andere klussen. Maar deze klus komt heel precies, het is ook een vak apart. Hij heeft jaren ervaring op de kraan. Kan ook heel voorzichtig een latje oppakken. Heel anders dan het werk op grote baggerkranen wat ik vroeger heb gedaan.
Het komt regelmatig voor dat wij panden met aardbevingsschade moeten slopen. Ook in Stedum. Zo hebben wij ook het pand gesloopt waarvan de eigenaar dakloos is geworden. In de bouw gaat het nog niet goed, maar wij hebben het drukker gekregen.”
Terug>>