Loppersum, 3 april 2017, Jan Waling

“Ik wil gewoon meer ‘House’ in het ziekenhuis, ken je die serie, House?”, vraagt Jan Waling. Sinds 2009 wordt hij geplaagd door zware vermoeidheid, evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en concentratieproblemen, om een paar belangrijke klachten te noemen. Wat het is? Het lijkt er nu op dat het om een B12-tekort gaat.

“Ik weet het nog precies wanneer het begon: zondag 6 september 2009 was ik bij een Spitfire meeting. Toen was er nog niks aan de hand. De volgende ochtend wilde ik opstaan, maar viel gewoon om. Ik kon ook helemaal niet meer samenhangend praten. Ik heb mij ziek gemeld. En dan ga je de medische molen in. Eerst naar de huisarts – dan bloed laten prikken – niks te vinden – huisarts -doorverwijzing naar neuroloog – niks – huisarts – doorverwijzing voor MRI scan – weer niks – hart onderzoek, longonderzoek, blaas, prostaat, maag, darmen; ik ben van top tot teen onderzocht. Steeds van de huisarts naar de specialist en weer terug. Daar zaten weken tussen. En ieder zijn eigen specialisatie. Zo moest ik tijdens een EEG-onderzoek fietsen. Roept de verpleegkundige ineens dat ik moet stoppen omdat mijn bloeddruk veel te hoog wordt. En dan stopt ook meteen alles. ‘Dat is niet onze afdeling.’ Dan volgt een neurofysiologisch onderzoek. Moet ik weer zes weken wachten. En weer vinden ze geen oorzaak.
Daarom is de werkwijze in de serie House veel beter. Daar zit een team van specialisten bij elkaar en overlegt wat het zou kunnen zijn. Dan hoef je niet constant met een verwijsbriefje van de huisarts naar de zoveelste specialist te gaan en is het vrij snel duidelijk wat je hebt.

Ruim een maand geleden wilde ik mij nog een keer op lyme laten testen, maar nu in Duitsland, daar testen ze dat uitgebreider. Dus ik naar de huisarts. Is goed, zei hij, maar ik wil eerst nog een keer een zeer uitgebreid bloedonderzoek bij je laten doen. Op vrijdag 3 maart ging ik naar het ziekenhuis in Delfzijl om bloed te laten prikken, ’s avonds kreeg ik telefoon van de huisarts: ‘meteen komen’. Mijn B12-gehalte was veel te laag. Hij had het nog nooit zo laag meegemaakt, onder de meetgrens.
Er was al wel eerder op deze vitamine getest bij mijn vorige huisarts, maar niet uitgebreid genoeg. Er zat toen wel B12 in het bloed, maar het werd niet opgenomen door het lichaam. Door maandelijkse injecties kan dit verholpen worden.

Ik voel mij al stukken beter. Ik was voor die tijd elke dag na het werk uitgeteld. Ik plofte meteen op de bank neer en viel in slaap. Dan eten en weer op de bank liggen, totdat ik naar bed ging. Ook in het weekend deed ik bijna niks. Maar nu houd ik mij in mijn vrije tijd weer bezig met mijn hobby, het restaureren van oude auto’s. Kan ik de landrover eindelijk eens afmaken.


Terug>>